Baggy.se FAQ

Vilka är vi?

Baggy är ett företag som erbjuder en miljövänlig och enkel tjänst som inte tidigare funnits. Hos oss kan du abonnera på plastfria soppåsar gjorda av majs, som är 100% biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Alltså en smidig och klimatsmart lösning som förenklar din sophantering, samtidigt som du är med och bidrar till att ta bort ”fulplasten” ur vardagskonsumtionen.

Läs mer om vår historia och vision

 

 

Om produkten

Baggys tjänst är enkel. Vi levererar klimatsmarta och plastfria soppåsar direkt hem till brevlådan efter ditt behov. Du väljer mellan fyra olika abonnemang, varje förpackning innehåller 20 st slitstarka soppåsar och rymmer 25 l. Soppåsarna passar de vanligaste sopkärlen som idag används i svenska hushåll. Det är fri frakt, du har ingen bindningstid och kan när som helst ändra ditt abonnemang utifrån ditt behov.

  1. Välj abonnemang efter ditt behov.
  2. Det valda abonnemanget läggs i varukorgen. Fyll dina uppgifter i kassan och slutför köpet. 
  3. En orderbekräftelse skickas till den mejladress du angivit. Här kan du även spåra försändelsen. 
  4. Ditt paket med Baggys soppåsar levereras hem till dörren inom 2–4 dagar.

Baggys soppåsar består av en mix av stärkelse (potatis, majs eller annan stärkelse), en mix av vegetabilisk olja (solrosolja, raps och tistlar) och en komposterbar polyester. Den komposterbara polyestern består av en vegetabilisk olja som man utvinner från tistlar och är därför förnyelsebar. Baggys soppåsar innehåller därmed ingen som helst fossil olja, likt soppåsar i ”fulplast”.

Vi vågar nog säga att de är ännu bättre, eftersom de även är snälla mot vår planet. Kvalitén är minst lika bra om inte bättre, jämfört med soppåsar i traditionell plast. Materialet är elastiskt och slitstarkt.

Eftersom Baggys soppåsar inte är plastpåsar utan ”majspåsar” (tillverkade av en mix av stärkelser och vegetabiliska oljor) blir konsistensen annorlunda och upplevs kanske också som tunnare. Trots detta är de väldigt slitstarka och håller utmärkt för ändamålet hushållssopor. 

Ja. Påsarna är 100% vattentåliga och kommer inte läcka ut blött avfall. Det vill säga om det som slängs i påsen är inom ramen för vad som bör slängas i kärlet för brännbara hushållssopor. 

En 25-literspåse är precis lagom stor för att passa ett sopkärl som oftast används i traditionella kök idag. Många har säkert använt en bärkasse i plast till att ha i sopkärlet under diskbänken. Dessa är oftast på 30 liter och aningen för stora. Därför har vi valt att göra Baggys soppåsar lite mindre för att de ska passa bättre, samtidigt som vi drar ned på onödigt spillmaterial – utan att kompromissa på användningsområdet.

Det är faktiskt helt sant, våra soppåsar innehåller 0% plast. Och ändå känns dem och fungerar lika bra, om inte bättre, som vanliga soppåsar i vanlig ”fulplast”. Detta gör att inga mikroplaster frigörs och efterlämnas vid förbränning eller nedbrytning av våra soppåsar, som det gör med vanliga soppåsar i traditionell plast. Förutom mix av stärkelse (potatis, majs eller annan stärkelse), en mix av vegetabilisk olja (solrosolja, raps och tistlar), innehåller soppåsarna en komposterbar polyester. Den komposterbara polyestern är ingen plast och innehåller ingen fossil olja, likt soppåsar i plast. Istället består Baggys soppåsar av en vegetabilisk olja som man utvinner från tistlar och är därför förnyelsebar. Därför kallar vi Baggys soppåsar för majspåsar, inte plastpåsar. 

Nej. Den biologiska nedbrytningsprocessen kan bara påbörjas i en kompostmiljö med mikroorganismer, fuktighet och värme. Dock kan soppåsarna med tiden, precis som alla andra material, förlora vissa av sina mekaniska egenskaper. Om soppåsarna förvaras på bästa möjliga sätt håller kvalitén upp till 1,5 år utan att de mekaniska egenskaperna i materialet försämras. Baggys soppåsar mår bäst av att förvaras mörk och svalt (5-18°C) och i den förpackning den levererats i.

SINGEL      Kostar 29kr/månad (16 påsar förbrukning/mån)

DUO           Kostar 34kr/månad (24 påsar förbrukning/mån)

FAMILY      Kostar 39kr/månad (32 påsar förbrukning/mån)

X-LARGE   Kostar 54kr/månad (48 påsar förbrukning/mån) 

Frakten ingår alltid i priset, och du betalar inget extra. 

Leverans och abonnemang

Ditt paket med soppåsar levereras av Early Bird som arbetar nattetid. Ett klimatsmart leveranssätt utan köer med mindre avgaser som resultat. Du får ett leveransbesked på din e-post när ditt paket är på väg, innehållande spårningsinformation för att du ska kunna följa din försändelse.

Det tar mellan 2-4 arbetsdagar beroende på helger.

Baggy levererar soppåsarna med 1-6 månaders mellanrum, beroende på vilket abonnemang du har valt. På detta sätt minskar vi mängden onödiga transporter och förpackningsmaterial, för att på så sätt göra så lite koldioxidavtryck som möjligt vid transport. En annan positiv effekt är att vi minskar kostnaden för dig som kund. Nedan ser du hur ofta vi levererar beroende på valt abonnemang.

SINGLE      Leverans var 6:e månad (16 påsar förbrukning/mån)

DUO           Levereras var 4:e månad (24 påsar förbrukning/mån)

FAMILY      Levereras var 3:e månad (32 påsar förbrukning/mån)

X-LARGE   Levereras varannan månad (48 påsar förbrukning/mån) 

Vi skickar alltid ut 5 rullar vid varje leverans, vilket motsvarar totalt 100st soppåsar (20st /rulle) oavsett vilket abonnemang du valt. Därför kan du kanske känna att du felaktigt fått för många soppåsar. Men det har du inte, du får bara soppåsar som räcker en längre period. Enkelt uttryckt betalar du en fast kostnad per månad i efterskott till oss. Exempelvis betalar du 29kr/mån i 6 månader (totalt 174 kr inklusive frakt) vid ett SINGLE abonnemang. 

Vi har valt att göra så här för att dels minska mängden onödiga transporter och förpackningsmaterial, för att på så sätt göra så lite koldioxidavtryck som möjligt vid transport. En annan positiv effekt är att vi minskar kostnaden för dig som kund. På detta sätt kan vi exempelvis på ett FAMILY abonnemang minska transporter och förpackningsmaterial med 66%. 

Nedan ser du hur ofta vi levererar beroende på valt abonnemang.

SINGEL      Leverans var 6:e månad (16 påsar förbrukning/mån)

DUO           Levereras var 4:e månad (24 påsar förbrukning/mån)

FAMILY      Levereras var 3:e månad (32 påsar förbrukning/mån)

X-LARGE   Levereras varannan månad (48 påsar förbrukning/mån) 

Du har möjligheten att avbryta ditt abonnemang när som helst. Då vi sänder ut rullar som täcker flera månaders behov av soppåsar, kan du antingen välja att behålla de soppåsar du mottagit och betalat för, eller skicka tillbaka dessa till oss och få pengar tillbaka. Vid en retur står du för returkostnaden och produkterna bör självklart vara i obrutet skick för att din retur skall bli godkänd.


 Ca 30 dagar efter du gjorde ditt första köp.

Produktion och tillverkning

All produktion av Baggys soppåsar sker inom EU, och tillverkningen av Baggys soppåsar sker i Estland. Majsen som soppåsarna delvis består av är industrimajs som växer på mark som inte lämpar sig för produktion av livsmedel. Marken fungerar däremot väl för att odla till exempel majs på, en gröda som på väldigt lite vatten kan växa upp till sex meter per år. Majsen som soppåsarna mestadels består av är en extremt snabbväxande förnybar resurs, som alltid odlas på gammal förbrukad mark och som varken genmanipuleras eller besprutas. Majs är en tropisk gröda men kan även odlas i subtropiskt klimat, som i södra Italien exempelvis, där majsen som används till Baggys soppåsar kommer ifrån. 

Tyvärr finns ingen fabrik i Sverige som kan tillverka denna typ av soppåsar Vi är väldigt glada över att produktionen finns relativt nära i Estland, och att transporten av soppåsarna till störst del sker via båt. Majs som Baggys soppåsar delvis består av går inte att odla på fält i Sverige. Majs är en tropisk gröda, och tyvärr är det helt enkelt alldeles för kallt hos oss. I södra Italien däremot, som har ett subtropiskt klimat, går det att odla den industrimajs som soppåsarna delvis består av.

Endast 0.02% av världens totala skörd av majs räcker för att förse hela världen med Bioplast*, vilket är den kategori av material som Baggys soppåsar ”lite tokigt” ingår under. Våra soppåsar är ju inte plastpåsar utan majspåsar. Trots att majs är ett livsmedel finns det ingen konkurrens gentemot livsmedelsproduktionen anser vi. Majs är en förnybar resurs till skillnad från fossil olja, som vanlig plast består av, och som är en begränsad fossil naturtillgång. Majsen som används för våra soppåsar är odlad med traditionella jordbruksmetoder, är ej genmanipulerad och ingen avskogad mark eller jungfrujord används för dess produktion. Denna majs är dessutom industrimajs som inte lämpar sig för produktion av livsmedel. 

För att kunna nå upp till EU:s mål att halvera mängden oljebaserad plast fram till år 2025 behövs alternativ och ett förändrat konsumentbeteende. Vi kommer inte ifrån att behovet av att kasta sopor är konstant och då behövs soppåsar för att kunna kasta dem i. Vi tycker att det är mycket bättre att ta tillvara på resurser som det inte är brist på, istället för att fortsätta använda vanliga plastpåsar som bidrar till att dränera planeten på fossila naturtillgångar. För att kunna skapa förutsättningar för en hållbar fossilfri framtid för kommande generationer behöver alla vara och bidra genom att välja alternativ till oljebaserade plaster.

*Se frågan Vad är Bioplast?

Miljö och klimat

Transporter av varor går tyvärr inte att komma ifrån. Även om fabriken som tillverkar Baggys soppåsar skulle vara i Sverige, skulle transporter ändå behöva ske för att kunna förse kunder över hela vårt avlånga land med vår produkt. Vi på Baggy har som fokus att bidra med att byta ut den oljebaserade plasten ur vardagskonsumtion genom att erbjuda ett enklare och klimat smartare alternativ till sophanteringen, där alla kan vara med. Vi är glada över att frakten till Sverige mestadels sker med båt över Östersjön och att slutleveransen av vår produkt görs av EarlyBird, som använder tidningsbudens distribution nattetid då det är mindre trafik med mindre utsläpp av avgaser som resultat.

Under kategorin Bioplast ryms en mängd olika produkter och material, där många faktiskt innehåller och framställs av fossil olja. Många produkter innehåller även ofta en procentuell andel plast där övrig materialandel är annat, till exempel sockerrör. Bioplast är antingen biologiskt baserad, biologisk nedbrytbar eller både delarna. Många bioplastalternativ minskar klimatpåverkan vid själva tillverkningen, men eftersom många produkter innehåller plast är de inte komposterbara utan bryts ned efter hundratals år och efterlämnar skadliga rester av mikroplast.

Vi tycker vi att Baggy soppåsar hamnar lite felaktigt under denna kategori. Detta eftersom soppåsarna faktiskt är helt plastfria, inte innehåller någon som helst fossil olja, är komposterbara, och inte efterlämnar några skadliga rester vid kompostering eller förbränning. 

Än så länge får vi leva med att Baggy soppåsar, trots sin unika egenskap, hamnar inom kategorin Bioplast – då detta är den gemensamma benämningen. Och det är därför vi vill poängtera att det är viktigt att inte förväxla våra soppåsar med produkter i traditionell plast eller bioplaster som delvis består av plast.

Kompostering

Ja, i vissa kommuner. Men vi råder dig att kontakt din kommun och ta reda på vilken typ av påse som är godkänd för detta. Då olika kommuner har olika metoder så kan vår påsa kanske inte lämpa sig just där.

Absolut, visst kan man det. Baggys soppåsar är certifierade för hemkompostering (EN-13432). På grund av att soppåsarna innehåller biologiskt nedbrytbara polyester går processen fort och efterlämnar inga skadliga rester. Biologiskt nedbrytbara polyester har ingenting med traditionella polyester att göra, eftersom dessa är biologiskt nedbrytbara och äts upp av mikroorganismer. Så oavsett om materialet hamnar i kompost, biogödsel eller jord så kommer materialet brytas ned fullständigt. I de rätta förhållandena tar processen ca ett år, ibland på kortare tid.

Det beror på väderförhållande och hur mycket fukt och bakterier samt mikroorganismer  som finns. Men ca 6–24 månader

Att ett material är komposterbar innebär att materialet är biologiskt nedbrytbart under rätt komposteringsförhållanden, bryts ner fullständigt under en enda komposteringscykel, inte har några giftiga effekter eller avger tungmetaller över ett givet värde i komposten och inte har någon negativ inverkan på själva komposteringsprocessen. Den europeiska standarden EN-13432 definierar de egenskaper som den färdiga produkten måste ha för att kunna återvinnas på organisk väg.

Ett material genomgår en biologisk nedbrytning när processen leder till produktion av CO2, H2O, metan, biomassa och mineralsalter, beroende på förhållandena i omgivningen under processen. Egentligen är allt slags material biologiskt nedbrytbart, därför är det viktigt att notera är att processen tar olika lång tid beroende på vilket material. Traditionell ”fulplast” som inte innehåller biologiskt nedbrytbara polyester, såsom Baggys soppåsar gör, bryts ned i naturen under ca 20-40 år, och efterlämnar dessutom farliga mikroplaster under årens lopp. Baggy soppåsar däremot, bryts ned på ca ett år i rätt förhållanden och lämnar inga skadliga rester efter sig. 

Det är lätt att blanda ihop dessa begrepp. Om ett material är komposterbart anses det automatiskt vara biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas i en komposteringsprocess i givna komposteringsförhållanden. Ett ”biologiskt nedbrytbart material bryts ned under påverkan av mikroorganismer, men kan kvarlämna rester efter en komposteringscykel. Det går inte heller att garantera att materialet inte kvarlämnar några giftiga rester. Därmed kan ett biologiskt nedbrytbart material inte automatiskt anses vara komposterbart innan det certifierats genom befintliga standarder (EN-13432).

Termen ”biologisk nedbrytbar” används ofta missvisande i marknadsföring och reklam för produkter och material som egentligen inte är miljövänliga. Baggys soppåsar är både komposterbara och biologiskt nedbrytbara, detta är anledningen till att vi oftare använder termen ”komposterbar” när vi beskriver vår produkt, eftersom de inte lämnar efter sig några som helst skadliga rester vid nedbrytningen och är certifierade som komposterbara. 

Baggys soppåsar har påvisats vara biologiskt nedbrytbara i vatten. Detta är ett viktigt bevis på att materialet är biologiskt nedbrytbart i vatten- och havsmiljöer. Ytterligare laboratorieundersökningar pågår.

Våra soppåsar är inte vattenlösliga, då de ska hålla för ändamålet förvaring av ibland blöta hushållssopor som i sin tur i första hand går till förbränning. Därför börjar de inte brytas ner med detsamma i vatten, utan det krävs flera månader innan detta äger rum, huvudsakligen genom så kallad hydrolys. För en oljebaserad plastpåse tar det runt 10–20 år att sönderdelas till mikroplast, men som i sin tur dessutom tar hundratals år att bryta ner, om de ens gör det. 

Ändra eller avbryt abonnemang

Vi hjälper dig gärna om du vill ändra eller avbryta ditt abonnemang. Det är bara att höra av dig till kundservice på 020-12 1045 eller maila på [email protected] så hjälper vi dig.

 

Det är bara ringa oss på 020-12 1045 eller maila på [email protected] så hjälper vi dig.