Baggy.se FAQ

Vilka är vi?

Baggy är ett företag som erbjuder en miljövänlig och enkel tjänst som inte tidigare funnits. Hos oss kan du abonnera på klimatsmarta soppåsar gjorda av majs, som är 100% biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Alltså en smidig och klimatsmart lösning som förenklar din sophantering, samtidigt som du är med och bidrar till att ta bort traditionell plast ur vardagskonsumtionen.

Läs mer om vår historia och vision

Om produkten

Baggy.se tjänst är enkel. Vi levererar klimatsmarta soppåsar direkt hem till brevlådan efter ditt behov. Du väljer mellan fyra olika abonnemang, varje förpackning innehåller 20 st slitstarka soppåsar och rymmer 30 l. Soppåsarna passar de vanligaste sopkärlen som idag används i svenska hushåll. Det är fri frakt, du har ingen bindningstid och kan när som helst ändra ditt abonnemang utifrån ditt behov.

  1. Välj abonnemang efter ditt behov.
  2. Det valda abonnemanget läggs i varukorgen. Fyll dina uppgifter i kassan och slutför köpet. 
  3. En orderbekräftelse skickas till den mejladress du angivit. Här kan du även spåra försändelsen. 
  4. Ditt paket med Baggy.se soppåsar levereras hem till dörren inom 2–4 dagar.

Baggy’s soppåsar är en produkt av komposterbara och delvis förnybara produkter som kan bearbetas som konventionell plast. De biobaserade råvarorna som används för att producera Baggy.se sopåsar är primärt biomassa och innehåller: Stärkelse, direkt extraherad från majs, potatis och ärter och/eller ämnen erhållna från industriell bearbetning och omvandling av utvunnet biobaserat råmaterial

Vi vågar nog säga att de är ännu bättre, eftersom de även är snälla mot vår planet. Kvalitén är minst lika bra om inte bättre, jämfört med soppåsar i traditionell plast. Materialet är elastiskt och slitstarkt.

Eftersom Baggy.se soppåsar inte är traditionella plastpåsar utan ”majspåsar” blir konsistensen annorlunda och upplevs kanske också som tunnare. Trots detta är de väldigt slitstarka och håller utmärkt för ändamålet hushållssopor. 

Ja. Påsarna är 100% vattentåliga och kommer inte läcka ut blött avfall. Det vill säga om det som slängs i påsen är inom ramen för vad som bör slängas i kärlet för brännbara hushållssopor. 

En 30-literspåse är precis lagom stor för att passa ett sopkärl som oftast används i traditionella kök idag. Många har säkert använt en bärkasse i plast till att ha i sopkärlet under diskbänken, dessa är oftast på 30 liter. Våra påsar är ett miljövänligt alternativ utan att kompromissa på användningsområdet.

Jungfruplast är plast som inte är återvunnen och kommer direkt från tillverkningen av fossil olja. Benämningen jungfru betyder att det inte funnits innan och är ett tillskott av ny plast. Vid tillverkning av 1 kg plast av fossil råvara (sett över all plastproduktion) krävs det ungefär 2 kg olja.

Återvunnen plast är ett alternativ till nyproduktion av jungfruplast där man tar vara på plast som redan finns i vårt omlopp. Andelen återvunnen plast står endast för en bråkdel av den totala plastproduktionen och är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem.

Väg framåt ett steg i taget

Plastindustrin ser ut att tredubblas i produktion till år 2050. Svaret kan inte vara att vi ska återvinna eller bränna upp traditionell plast i all evighet. Vi måste försöka göra det vi kan genom att minska flödet från källan och det uppnås genom att det finns alternativ.

Traditionell plast i formen av jungfruplast och återvunnen plast är raka motsatsen till vad vi på Baggy.se står för och försöker uppnå med vår mission – vilket är att arbeta mot en mer fossilfri framtid utan traditionell plast.

Vi har med andra ord 0% traditionell plast i våra soppåsar och övriga produkter!

Nej. Den biologiska nedbrytningsprocessen kan bara påbörjas i en kompostmiljö med mikroorganismer, fuktighet och värme. Dock kan soppåsarna med tiden, precis som alla andra material, förlora vissa av sina mekaniska egenskaper. Om soppåsarna förvaras på bästa möjliga sätt håller kvalitén upp till 1,5 år utan att de mekaniska egenskaperna i materialet försämras. Baggy.se soppåsar mår bäst av att förvaras mörk och svalt (5-18°C) och i den förpackning den levererats i.

Leverans och abonnemang

Ditt paket med soppåsar levereras av Early Bird som arbetar nattetid. Ett klimatsmart leveranssätt utan köer med mindre avgaser som resultat. Du får ett leveransbesked på din e-post när ditt paket är på väg, innehållande spårningsinformation för att du ska kunna följa din försändelse.

SINGEL      Kostar 37kr/månad (14 påsar förbrukning/mån)

DUO           Kostar 42kr/månad (18 påsar förbrukning/mån)

FAMILY      Kostar 47kr/månad (24 påsar förbrukning/mån)

X-LARGE   Kostar 62kr/månad (36 påsar förbrukning/mån) 

Det tar mellan 2-4 arbetsdagar beroende på helger.

För att minska mängden onödiga transporter och förpackningsmaterial levererar vi alltid soppåsar som ska räcka till 3-4 månaders förbrukning (3-6st rullar beroende på valt abonnemang). Hur snart därefter du får din nästa leverans beror på vilket abonnemang du valt.

 

Så här ofta kommer din leverans: 

SINGEL 🧍‍♀️

DUO 👭

FAMILY 👨‍👨‍👧‍👧

XLARGE 👨‍👨‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧

Var 4:e månad (16 påsar/mån)

Var 4:e månad (21 påsar/mån)

Var 3:e månad (28 påsar/mån)

Var 3:e månad  (42 påsar/mån)

Vi skickar alltid ut 3 eller 4 månaders förbrukning beroende på vilket abonnemang du valt. Därför kan du kanske känna att du felaktigt fått för många soppåsar. Men det har du inte, du får bara soppåsar som räcker en längre period. Enkelt uttryckt betalar du en fast kostnad per månad i efterskott till oss. Exempelvis betalar du 29kr/mån i 4 månader (totalt 116 kr inklusive frakt) vid ett SINGLE abonnemang. 

Vi har valt att göra så här för att dels minska mängden onödiga transporter och förpackningsmaterial, för att på så sätt göra så lite koldioxidavtryck som möjligt vid transport. En annan positiv effekt är att vi minskar kostnaden för dig som kund. På detta sätt kan vi exempelvis på ett FAMILY abonnemang minska transporter och förpackningsmaterial med 66%. 

Nedan ser du hur ofta vi levererar beroende på valt abonnemang.

SINGEL      Leverans var 4:e månad

DUO           Levereras var 4:e månad

FAMILY      Levereras var 3:e månad

X-LARGE   Levereras var 3:e månad

Du har möjligheten att avbryta ditt abonnemang när som helst. Då vi sänder ut rullar som täcker flera månaders behov av soppåsar, kan du antingen välja att behålla de soppåsar du mottagit och betalat för, eller skicka tillbaka dessa till oss och få pengar tillbaka. Vid en retur står du för returkostnaden och produkterna bör självklart vara i obrutet skick för att din retur skall bli godkänd.

1. Första betalningen sker vid ordertillfället. 

2. Därefter dras abonnemangskostnaden månadsvis – trots att leverans av påsar sker mer sällan (var 3:e  4:e månad beroende på abonnemang). 

 

Enkelt sagt ”betalar du av” månadsvis och i efterskott för påsar du redan fått. På detta sätt har du alltid påsar hemma och du spar på både plånbok och miljö när leveranserna blir färre. 

Frakten ingår alltid i priset, och du betalar inget extra. 

Produktion och tillverkning

All produktion av Baggy.se soppåsar sker inom EU, och tillverkningen av Baggy.se soppåsar sker i Estland. Majsen som soppåsarna delvis består av är industrimajs som växer på mark som inte lämpar sig för produktion av livsmedel. Marken fungerar däremot väl för att odla till exempel majs på, en gröda som på väldigt lite vatten kan växa upp till sex meter per år. Majsen som soppåsarna mestadels består av är en extremt snabbväxande förnybar resurs, som alltid odlas på gammal förbrukad mark och som varken genmanipuleras eller besprutas. Majs är en tropisk gröda men kan även odlas i subtropiskt klimat, som i södra Italien exempelvis, där majsen som används till Baggy.se soppåsar kommer ifrån. 

Vi är väldigt glada över att produktionen finns relativt nära i Estland, och att transporten av soppåsarna till störst del sker via båt. Majs som Baggy.se soppåsar delvis består av går inte att odla på fält i Sverige. Majs är en tropisk gröda, och tyvärr är det helt enkelt alldeles för kallt hos oss. I södra Italien däremot, som har ett subtropiskt klimat, går det att odla den industrimajs som soppåsarna delvis består av.

Endast 0.02% av världens totala skörd av majs räcker för att förse hela världen med Bioplast*, vilket är den kategori av material som Baggy.se soppåsar ”lite tokigt” ingår under. Våra soppåsar är ju inte plastpåsar utan majspåsar. Trots att majs är ett livsmedel finns det ingen konkurrens gentemot livsmedelsproduktionen anser vi. Majs är en förnybar resurs till skillnad från fossil olja, som vanlig plast består av, och som är en begränsad fossil naturtillgång. Majsen som används för våra soppåsar är odlad med traditionella jordbruksmetoder, är ej genmanipulerad och ingen avskogad mark eller jungfrujord används för dess produktion. Denna majs är dessutom industrimajs som inte lämpar sig för produktion av livsmedel. 

För att kunna nå upp till EU:s mål att halvera mängden oljebaserad plast fram till år 2025 behövs alternativ och ett förändrat konsumentbeteende. Vi kommer inte ifrån att behovet av att kasta sopor är konstant och då behövs soppåsar för att kunna kasta dem i. Vi tycker att det är mycket bättre att ta tillvara på resurser som det inte är brist på, istället för att fortsätta använda vanliga plastpåsar som bidrar till att dränera planeten på fossila naturtillgångar. För att kunna skapa förutsättningar för en hållbar fossilfri framtid för kommande generationer behöver alla vara och bidra genom att välja alternativ till oljebaserade plaster.

*Se frågan Vad är Bioplast?

Miljö och klimat

Transporter av varor går tyvärr inte att komma ifrån. Även om fabriken som tillverkar Baggy.se soppåsar skulle vara i Sverige, skulle transporter ändå behöva ske för att kunna förse kunder över hela vårt avlånga land med vår produkt. Vi på Baggy har som fokus att bidra med att byta ut den oljebaserade plasten ur vardagskonsumtion genom att erbjuda ett enklare och klimat smartare alternativ till sophanteringen, där alla kan vara med. Vi är glada över att frakten till Sverige mestadels sker med båt över Östersjön och att slutleveransen av vår produkt görs av EarlyBird, som använder tidningsbudens distribution nattetid då det är mindre trafik med mindre utsläpp av avgaser som resultat.

Under kategorin Bioplast ryms en mängd olika produkter och material, där många faktiskt innehåller och framställs av fossil olja. Många produkter innehåller även ofta en procentuell andel plast där övrig materialandel är annat, till exempel sockerrör. Bioplast är antingen biologiskt baserad, biologisk nedbrytbar eller både delarna. Många bioplastalternativ minskar klimatpåverkan vid själva tillverkningen, men eftersom många produkter innehåller plast är de inte komposterbara utan bryts ned efter hundratals år och efterlämnar skadliga rester av mikroplast.

Vi tycker att Baggy avfallspåsar inte hör hemma under kategorin bioplast, eftersom vi tror att bioplast alltid ska vara biologiskt nedbrytbar och biobaserade. Det faktum att biobaserade produkter som inte är biologiskt nedbrytbara, anses vara bioplaster är enligt våran mening förvirrande för konsumenten.

Än så länge får vi leva med att Baggy soppåsar, trots sin unika egenskap, hamnar inom kategorin Bioplast – då detta är den gemensamma benämningen. Och det är därför vi vill poängtera att det är viktigt att inte förväxla våra soppåsar med produkter i traditionell plast eller bioplaster som delvis består av plast.

Vid tillverkning av 1 kg plast av fossil råvara (sett över all plastproduktion) krävs det ungefär 2 kg olja, vilket motsvarar ett utsläpp av ca 6 kg koldioxid (källa WWF).

Kompostering

Ja, i vissa kommuner. Men vi råder dig att kontakt din kommun och ta reda på vilken typ av påse som är godkänd för detta. Då olika kommuner har olika metoder så kan vår påsa kanske inte lämpa sig just där.

Absolut, visst kan man det.  Baggy.se påsar är certifierade enligt den europeiska standarden för industriell komposterbarhet EN-13432. Enligt denna standard omvandlas 90 % av materialet till koldioxid, vatten och humus inom 180 dagar i industriella förhållanden. På grund av att soppåsarna innehåller biologiskt nedbrytbara polyester går processen fort och efterlämnar inga skadliga rester. Biologiskt nedbrytbara polyester har ingenting med traditionella polyester att göra, eftersom dessa är biologiskt nedbrytbara och äts upp av mikroorganismer. Så oavsett om materialet hamnar i kompost eller biogödsel så kommer materialet brytas ned fullständigt. I de rätta förhållandena tar processen ca ett år, ibland på kortare tid.

Det beror på väderförhållande och hur mycket fukt och bakterier samt mikroorganismer  som finns. Men ca 6–24 månader

Att ett material är komposterbar innebär att materialet är biologiskt nedbrytbart under rätt komposteringsförhållanden, bryts ner fullständigt under en enda komposteringscykel, inte har några giftiga effekter eller avger tungmetaller över ett givet värde i komposten och inte har någon negativ inverkan på själva komposteringsprocessen. Den europeiska standarden EN-13432 definierar de egenskaper som den färdiga produkten måste ha för att kunna återvinnas på organisk väg.

Ett material genomgår en biologisk nedbrytning när processen leder till produktion av CO2, H2O, metan, biomassa och mineralsalter, beroende på förhållandena i omgivningen under processen. Egentligen är allt slags material biologiskt nedbrytbart, därför är det viktigt att notera är att processen tar olika lång tid beroende på vilket material. Traditionell ”fulplast” som inte innehåller biologiskt nedbrytbara polyester, såsom Baggy.se soppåsar gör, bryts ned i naturen under ca 20-40 år, och efterlämnar dessutom farliga mikroplaster under årens lopp. Baggy soppåsar däremot, bryts ned på ca ett år i rätt förhållanden och lämnar inga skadliga rester efter sig. 

Det är lätt att blanda ihop dessa begrepp. Om ett material är komposterbart anses det automatiskt vara biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas i en komposteringsprocess i givna komposteringsförhållanden. Ett ”biologiskt nedbrytbart material bryts ned under påverkan av mikroorganismer, men kan kvarlämna rester efter en komposteringscykel. Det går inte heller att garantera att materialet inte kvarlämnar några giftiga rester. Därmed kan ett biologiskt nedbrytbart material inte automatiskt anses vara komposterbart innan det certifierats genom befintliga standarder (EN-13432).

Termen ”biologisk nedbrytbar” används ofta missvisande i marknadsföring och reklam för produkter och material som egentligen inte är miljövänliga. Baggy.se soppåsar är både komposterbara och biologiskt nedbrytbara, detta är anledningen till att vi oftare använder termen ”komposterbar” när vi beskriver vår produkt, eftersom de inte lämnar efter sig några som helst skadliga rester vid nedbrytningen och är certifierade som komposterbara. 

Ändra eller avbryt abonnemang

Du kan enkelt avbryta din prenumeration via Mitt Konto.

Inloggningsuppgifter bör du ha fått i ett mail i samband med din beställning. Om du glömt lösenordet kan du återställa det här.

 

Vi hjälper dig gärna om du vill ändra eller avbryta ditt abonnemang. Det är bara att höra av dig till kundservice på  [email protected] så hjälper vi dig.

Du kan enkelt justera din prenumeration via Mitt Konto.

Inloggningsuppgifter bör du ha fått i ett mail i samband med din beställning. Om du glömt lösenordet kan du återställa det här.