Många amerikanska filmer skildrar det faktum att avfallsbranschen är rutten. Plast, elektronik och annat vådligt avfall är en jätteindustri där en bra avkastning prioriteras framför hållbara lösningar för naturen. Sopindustrin är infiltrerad av profitörer som väljer pengar före framtid. Här i norr är vi inget undantag och det finns ingen anledning att låtsas vi inte kan bli bättre, även om problemen i fattiga länder är mer iögonfallande – skapade av den rikaste eliten av världens nationer.

För sann förändring behövs ett globalt samarbete och klimatsmarta individuella val på daglig basis. Genom att förlita oss på företag, där vikten av kortsiktig profit vinner över hållbara lösningar gör vi oss själva en otjänst. Tillsammans kan vi ta makten från dessa skurkar genom att utnyttja vår kollektiva kraft som konsumenter.

Förändring är oundvikligt – framsteg är fött ur arbete

Det är enkel matematik. Förra århundradet fyrdubblades nästintill världens befolkningen och ökningen väntas inte sakta ner. Vi konsumerar mer individuellt än någonsin och i många avseenden har vi aldrig haft det bättre. Inte när det gäller vårt klimatavtryck dock, som bidrar med skrämmande siffror. Globalt uppskattas exempelvis mellan åtta och tretton ton plast hamna i naturen varje år. Det samlade avfallet från världens befolkning växer dagligen och många moderna eldsjälar har vigt sitt liv åt frågan. Trots det fortsätter miljöbovar sko sig på framtidens bekostnad. Det måste sluta!

Vi ansvarar själva för vår situation och lösningen måste komma från oss konsumenter. Om frågan fortsätter vara i händer på multinationella konglomerat har vi facit framför oss – svaret är dystra siffror. Oavsett om man granskar den osande sopfrågan individuellt, nationellt eller globalt finns det mycket att göra. Världens makthavare kastar runt skuldfrågan som en het potatis. Ämnet lockar oss dock från ett perspektiv av lösningar, snarare än sökandet efter syndabock.

Världen har samlats bakom en gemensam klimatplan. Det internationella Parisavtalet förhandlades fram i slutet av 2015 och trädde officiellt i kraft i slutet av 2016. Att så många av världens länder kom överens om gemensamma insatser för att sakta ner uppvärmande av jorden . Kortfattat innebär avtalet som USA nyligen återanknöt sig till att förhindra att världens temperatur stiger med mer än två grader. För att nå framgång krävs det att vi gör en hel del förtändningar. På individnivå innebär det kraftigt reglerande av vår konsumtion. Om vi privat gör det som behövs för att trygga en stabil fauna har vi en chans. Det handlar om vår framtid och det är dags att vi gör det som måste göras – helt enkelt.

Den industriella revolutionen har fött en ny era – plaståldern

Plast kommer inte försvinna ur vår vardag. Materialet möjliggör vår moderna vardag och dess mångsidighet och hållbarhet har gjort det till ett av världens mest använda material. Så vanligt att sandbrist är en reell verklighet inom en snar framtid. En av de största nackdelarna med traditionell plast är hur gravt det påverkar vår natur. Många plasttyper skapas av fossilt material och är extremt svårnedbrytbart på naturlig väg, varför plast i haven fortsätter öka.

Genom att välja biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast i vardagen eliminerar vi effektivt det negativa klimatavtryck pvc, polyeten eller polyamid har på jorden . Frågan sträcker sig från komplicerade internationella förhandlingar till små, vardagliga beslut av flera miljarder människor. Det handlar om allt samtidigt och för att skapa en trygg vardag för framtidens generationer behöver vi agera nu – det finns ingen tid att vänta!

Sex klimatsmarta handlingar alla kan göra

En klimatsmart vardag är inte ett val, det är ett ansvar

Bli klimatsmart! Det är en hållbar individuell lösning som vid enad front gör skillnad. Världsnaturfonden står bakom en rapport som varnar för att om nedskräpningen av våra vatten fortsätter med dagens takt, kommer det finnas mer plast än marint liv i haven i mitten av detta århundrade. Det är ett skamfullt faktum fött ur okunskap snarare än illvilja, det är åtminstone vår förhoppning. Informationssamhället vi kallar nutid har möjligheten att skapa konsensus för förändring. Det är vårt ansvar att utnyttja kunskapen för att skapa en jord som håller även för tidens tand.

Kollektiva justeringar kan minska problemet innan det är försent. I grunden är principen för framgång enkel. Tillför inte avfall till naturen från första början, använd förnyelsebara resurser och återvinn så mycket som möjligt. Vill vi stävja problemet innebär det stora ändringar i vår vardag. Det är värt det!

Biologiskt nedbrytbara och komposterbara soppåsar – en värdig start

Hur många soppåsar har du personligen slängt i ditt liv? I gemensam form har de troligtvis bidragit till påskyndandet av växthuseffekten. Genom att välja biologiskt nedbrytbara och komposterbara avfallspåsar skapar du en positiv justering i den globala kampen för frisk och hälsosam moder jord. Det är inte den enda förändringen som hushåll behöver göra för att bromsa växthuseffekten, men det är en bra början!